torsdag 2 april 2015

Erik Eriksson - Men fåglarna sjunger om natten

Erik Eriksson är en ny bekantskap för mig han har skrivit ett 40-tal böcker men som vanligt är denna bok bara något jag snubblat över på Bodens stadsbibliotek. Boken har getts ut på Ahlemarkers förlag som Erik startat tillsammans med två kollegor.

Kanske är det ett sätt att komma ut eftersom dom stora bolagen inte verkar intressera sig för denna sorts litteratur med budskap och substans.

Erik Eriksson är född 1937 så han har en hel del livserfarenhet att hämta inspiration från, han är numera bosatt i Grisslehamn, där faktiskt vissa delar av romanen utspelar sig. Men i huvudsak är det händelser i och omkring Lidingö som han skildrar.

Det är en del i romanserien "Sagan om vår nya tid" , fördelen med att inte ha upptäckt den tidigare är att tre delar nu finns tillgängliga, jag behöver inte vänta på fortsättningen.

Handlingen i denna del utspelar sig under åren 1941-1953, i huvudsak på Lidingö men även i Grisslehamn och centrala Stockholm.
 
Huvudpersonen Johan Steiner är i tonåren och har precis börjat på Lidingö Läroverk när romanen inleds hösten 1941. Johan  kan väl sägas vara en sorts alter ego för Erik Eriksson, vilket är en metod att föredra om man inte vill vara alltför utlämnande.
 
Lidingö hade fortfarande karaktären av landsbygd även om industrialiseringen med bland annat AGA och olika former av varvsverksamhet förändrat livet. Lidingös nuvarande historia har sannolikt sina rötter i det sena 1700-talet då Johan Gabriel Banér d.y. sålde alla frälsehemman till förmögna Stockholmare. Detta är inget som Eriksson fördjupat sig i utan mer mina egna slutsatser. 

Vad Erik Eriksson framförallt beskriver i sin roman är klasskillnaderna som verkar fortleva även i det framväxande folkhemmet. Johan kommer från fattiga förhållanden och hans pappa har judisk bakgrund. Johan får uppleva vissa svårigheter under skolgången eftersom det finns flera nazistsympatisörer bland vissa grupperingar och även bland ungdomen. Det finns en nazistförening i skolan och man kan ana att vissa i lärarkåren i samband med historielektioner gärna understödjer dessa tankar.  

Mycket i romanen kretsar kring hemmet och föräldrarna men barndomsvännen Anders och ungdomsförälskelsen Helena finns hela tiden med. Johan och Anders följer varandra hela vägen till värnplikten och till en repövning då han mystiskt försvinner. Det klaras aldrig riktigt ut om det var en olyckshändelse eller om det berodde på Anders efterforskningar kring nazismen på Lidingö som var orsaken. 
 
Kärleken till Helena kompliceras av att hennes pappan och bror är starka sympatisörer till det framväxande som dom tror Tyska riket. Det finns även en komplikation där man kan ana att Helena och Johan är halvsyskon eftersom Johans mamma haft viss kontakt med Helenas pappa precis innan hon träffade Paul som blev Johans pappa. Hur det exakt förhöll sig med faderskapet får man aldrig reda på men det inverkar starkt på hur förhållandet mellan Johan och Helena utvecklas. De känner dock båda en stark gemenskap som man anar kommer fortsätta genom livet på något sätt.

Det är en lättläst och enkel prosa men den är för den skull inte banal. Den är fokuserad på det väsentliga i berättelsen och det han vill betona. Sidorna rinner snabbt iväg när man läser och det är lätt att leva sig in i den problematik han beskriver.

De strömningar i samhället som fanns under denna tid fanns sannolikt i flera delar av Sverige, det som är mest skrämmande vid läsningen är att man kan känna igen motsvarande i dagens Sverige. Vilket gör att den känns extra läsvärd och aktuell, jag hade hoppats att fler läste denna bok.

Over and out

Mr T






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar