måndag 1 december 2014

Susan Abulhawa - Morgon i Jenin



Susan Abulhawa har skrivit en fiktiv roman där hon vävt in verkliga händelser i en familjs historia. En historia som sträcker sig från 1940-talet till tidigt 2000-tal.

Hon har i sin välskrivna och mycket gripande bok lyckats ge ett annat perspektiv på händelserna i mellanöstern och samtidigt gett det palestinska folket ett ansikte. Det är en i många stycken väldigt skrämmande skildring av det som är många människors verklighet i bl.a. de flyktingläger som faktiskt existerat sedan slutet på 40-talet.

Boken rättfärdigar inte på något sätt terrorismen, men man får en förståelse för att den grymhet som dessa flyktingar i sitt eget hemland utsatts för blir en grogrund för motståndsrörelser.

Hon lyckas levandegöra en historia som för oss i trygga Sverige bara genom åren fladdrat förbi som nyhetsnotiser. Hennes sätt att skriva gör att det känns som om man är där, de uppdiktade personerna blir verkliga och man våndas över deras öde. Mitt i all denna onormala tillvaro som för dem blivit en normalitet spirar även kärleken, barn växer upp, mödrarna oroas för att deras söner inte skall komma tillbaka när dom revolterar mot förtrycket. Det är mycket starkt beskrivet.

I boken omnämns också Folke Bernadotte som redan 1948 förordade en tvåstatslösning i FN. Vilket bl.a. genom starka påtryckningar från Harry S Truman dåvarande president i USA röstades ner. Bernadotte blev i september 1948 brutalt mördad av ett antal Israeler. Man kan undra hur historien hade sett ut om man redan då för 66 år sedan åtminstone hade gjort ett försök med denna lösning. Det är alltid lätt att skriva om historien, inser ju samtidigt att omvärlden  var så traumatiserad efter avslöjandena om nazitysklands förföljelser att man på något sätt såg mellan fingrarna och inte riktigt vågade reagera mot den sionistiska expansionen i de palestinska bosättningarna.

Detta är en bok som många borde läsa, den lämnar en inte oberörd och den väcker många tankar kring vår nutidshistoria.


Over and out


Mr T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar