fredag 7 februari 2014

David Lagercrantz - Syndafall i Wilmslow


Efter att ha ägnat ett antal veckor åt Thomas Mann, kände jag för något mer "lättsamt". Besöker regelbundet Stadsbiblioteket i Boden och såg boken uppställd lite mer separat men ändå exponerat i L-hyllan.

Lättsamt kanske är ett felaktigt ordval om denna bok, men den är helt klart skrivet på ett helt annat sätt. Jag har ännu bara hunnit drygt 80 sidor och kan väl kategorisera den som en sorts polisroman. 

Romanen utspelar sig i 50-talets England då västvärlden drabbats av någon form av skräck för kommunismen och de homosexuella. Huvudpersonen i romanen är kriminalpolisen Leonard Corell som får uppdraget att utreda Alan Turings självmord.

Historien baserar sig på en verklig händelse men Lagercrantz har valt att berätta den utifrån kriminalpolisens perspektiv.

Alan Turing var en brittisk matematiker, logiker och kryptoanalytiker, han är en av dom som lagt grunden för dagens informations- och datorteknologi samt delaktig i insatserna för att under andra världskriget knäcka tyskarnas Enigmachiffer. Sannolikt en av dom som därigenom förkortade kriget och förändrade historien.

Skall bli spännande att se hur historien förlöper i Lagercrantz romantiserade version.

Over and out

Mr T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar