söndag 19 januari 2014

Per Wästberg - Ute i livet


Per Wästberg fyllde 80 år den 20 november förra året. Jag har precis i början av januari läst ut hans fjärde memoarbok "Ute i livet".
Denna fristående del handlar om åren 1980-1994, en händelserik och omvälvande period i världen men kanske framförallt i Östeuropa och även Afrika. Den senare kontinenten är ju liksom hans andra hem. Det är mycket namndroppande i boken, men det känns inte som att han gör det för att på något sätt skryta eller framhäva sig själv. Det är ett enormt persongalleri som passerar, men väl värt att nämna är naturligtvis Nelson Mandela som var hans nära vän.


För mig känns boken som en exposé i nutidshistoria eller kanske mera svensk kulturhistoria, han omnämner massor med författare som han mött och läst, bara detta faktum gör att den personliga läslistan ännu mycket längre.

Allt igenom en mycket godhjärtad bok full av välvilja och generositet. Fina verbala Stockholmsbilder med cafebesöken på bl.a. Vetekatten. Man kan läsa denna som en fristående bok, men blir en bättre läsupplevelse om man åtminstone läser den tredje i serien "Hemma i världen" (åren 1966-1980) också.
 

För mig känns detta som viktiga böcker, böcker som handlar om humanism och medmänsklighet.

Over and out
Mr T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar