lördag 5 juli 2014

Marguerite Duras - En fördämning mot Stilla havet


Denna gång tänkte jag vara lite lat och hänvisa till Åsa Bäckman skrev redan 2012 en lyrisk recension i DN om denna bok.

Läste Peter Fröberg Idlings bok "Sång till den storm som skall komma" tidigare i vår. Detta kändes som en intressant fortsättning även om böckerna inte har mycket mer gemensamt än att de utspelar sig i samma region.

Här är det istället Duras uppväxt i Indokina och den del som idag är Vietnam som romanen handlar om, det hela utspelar sig under 20- och 30-talet. Åsa Bäckman har i sin recension fokuserat på skildringen av modern och en kinesisk man som uppvaktar henne. Allt detta är skildrat på ett sätt som jag kan förstå väckte känslor då boken kom ut på 50-talet, det berör fortfarande och är många gånger rätt frusterande läsning.

Men jag skulle vilja säga att läsningen utöver det gör att man vill läsa mer litteratur om den koloniala tiden. Finns en del i boken då familjen är i den stora staden och här skildras tydligt uppdelningen mellan de franska kolonialisterna och vietnameserna. Detta var verkligen en tid då människor delades in i vi och dom.

Är det nån som läser detta som har något bra boktips så tar jag gärna del av det.

  
Over and out

Mr T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar