fredag 12 september 2014

Bengt Ohlsson - Swing


Detta är den andra riktiga så kallade relationsromanen som jag läser i år, till vissa delar påminner den om Trude Marstein – Ingenting att ångra. Bengt Ohlsson har däremot varit lite mer tydlig i växlandet av karaktärer vilka har fått var sitt kapitel där Åke och Hannas tankar under läsningen växer fram.

Bokens titel kan ju ge läsaren intrycket av att det skulle vara någon form av pornografisk roman vilket det inte är, snarare är det en djupdykning i ett parförhållande som går på rutin och sparlåga.

En väninna till Hanna har besökt en klubb för swingers och beskrivit för henne hur bra det utvecklades för dem. Hanna som är en något mer utlevande person än Åke blir nyfiken på detta och föreslår att de kanske skulle pröva något liknande. Vilket de även senare gör och som en följd av detta besöker ett par som de bara flyktigt träffade på swingersklubben.

Det som jag upplever intressant med boken är hur Bengt skildrar Åkes och Hannas olika tankar såväl kring den vardagliga trygga hemmatillvaron och deras olika förväntningar inför framförallt mötet med paret. Vilket för dem båda kommer att upplevas på diametralt olika sätt. Kanske beror det på personkemi, men kan lika väl bero på hur säker de är på sig själv och på kärleken till sin partner.

Romanens mer sensuella del är just hur mötet med detta par vilket jag tycker skildras på ett realistiskt och tänkvärt sätt, skulle kunna vara precis på detta sätt. Visar också på att det sannolikt inte är en livsstil som passar alla, men även något som för vissa kan vara en extra krydda som stimulerar samlivet.

Vill avsluta med att säga att det som jag uppskattar mest är just djupdykningarna i Åkes och Hannas tankar. Det är dessa som är bokens stora behållning och gör den läsvärd. Vill man läsa något med mer erotiska förtecken skall man nog välja en annan roman.


Over and out

Mr T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar