lördag 12 april 2014

Trude Marstein – Ingenting att ångra


Trude är en ny bekantskap för mig, blev därför i samband med läsningen nyfiken på vad som skrivits om henne. Såg bl.a. att hon mottagit P-O Enquists litteraturpris 2007.

”Ingenting att ångra” är återigen en sådan där bok som jag lånade på biblioteket mer för hur den var exponerad i hyllan, än utifrån någon form av aktivt sökande.
För att citera titeln så var boklånet ingenting att ångra. Boken är skriven med utgångspunkt i det gifta parets Vegard och Heidis tankar och göranden under två intensiva dygn. Vegard som åker till stugan med barnen och alla hans tankar om livet och förhållandet parallellt med omsorgen om barnen, han vill ju i förälderns iver göra deras sommar oförglömlig. Det är även en väntan på att Heidi skall ansluta efter att ha färdigställt vissa saker på jobbet.

Heidi i sin tur har planerat en date med sin älskare Mikkel, jobbandet in i det sista är bara ett svepskäl. Hon tillbringar i stället helgen med honom på restauranger och i hotellrummets säng.
Berättelsen är skriven nära talspråksformen och pågår till stor del som en form av inre monologer i Heidis och Vegards huvuden. Handlingen växlar ständigt mellan dessa två, vilket inledningsvis kan vara lite förvirrande, men ganska snart var i alla fall jag inne i deras tankar och kunde känna och förstå dem båda. Känns som en viktig bok, något för både män och kvinnor att läsa som någon form av tankeställare.

Det är även en bok som bör läsas rätt intensivt, inte någon långliggare på sängbordet. Jag läste i alla fall ut den på tre kvällar, dels för att jag ville veta hur det hela slutade, men även för att det är en sådan bok som passar att låta sig uppslukas av under en kort period. Det är ingen direkt måbra bok, men nyttig läsning för många.

Over and out

Mr T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar