lördag 16 april 2016

Sahar Delijani - Jakaranda trädets barn


Handlingen i Jakarandaträdets barn utspelar sig mellan åren 1983 och 2011. Den utgår från hennes egna, föräldrars och nära anhörigas erfarenheter.
 
Hennes föräldrar fängslades 1983 för sin politiska aktivism mot Ayatollah Khomeinis regim. Hon föddes samma år i Evinfängelset.
 
Det är en skrämmande skildring om den osynliga makten och terrorn mot befolkningen. Nu gick åsiktsförtrycket ut på att återta de islamistiska trossatserna som man ansåg ej vördats på rätt sätt under Schahens tid. De imperialistiska ovanorna skulle rensas ut med alla tänkbara medel.
 
Mitt i allt mörker finns ett skyddande hem med en innergård där jakarandaträdet växer. Där finns en fast och trygg punkt genom alla åren. Det kan också utgöra en symbol för släktträdet och vikten av att hålla ihop inom familjen även om den genom åren splittras. Sahar Delijiani utvandrade med sina föräldrar till USA och Kalifornien 1996.
 
Denna skildring från insidan hade sannolikt aldrig blivit till om de inte gjort denna flytt. Det är alltid viktigt att någon kan skildra dessa mörka perioder i vår historia. Det är ingen direkt våldsam skildring utan mer en historia som gör att man känner hur maktens osynliga förtryck inskränker människorna till att leva i det lilla. Medlöpare skapas men somliga orkar fortsätta kämpa och blir martyrer.
 
Det går ana en viss ljusning i dagens Iran, man vågar åka hem och besöka sina släktingar och återigen samlas kring jakarandaträdet. Hur den fortsatta utvecklingen skall bli i Iran vet vi inte, det är en skör tråd som man vandrar på i försöken att skapa någon form av demokrati. Vi får hoppas det går väl.
 
Detta är Sahars debutroman och det är ett stycke skakande nutidshistoria om revolutionens barn.
 
 
Over and out
 
 
Mr T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar