lördag 16 april 2016

Kerstin Ekman - Då var allt levande och lustigt

Om
CLAES BJERKANDER
Linnélärjunge, präst och naturforskare i
VÄSTERGÖTLAND


Jag har ju läst en hel del av Kerstin Ekman och alltid uppskattat hennes berättelser. Det var dock med viss bävan jag tog mig an hennes biografi över prästen och naturforskaren Clas Bjerkander.

Efter bara några sidor var jag fast, en minst sagt mästerlig skildring av en bygdens son som glömts bort. Det har krävts en hel del research för att skriva denna historia. Att hon lagt ner så mycket tid beror nog på att dom på något sätt är själsfränder om än i helt olika delar av vår historia.  

Här får vi verkligen en inblick i 1700-talet allt från skolgången, hur den högre utbildningen bedrevs och livet som naturforskande präst långt från den akademiska världen.

Klas Jonsson (senare latiniserat vid skolstarten till Clas Bjerkander) föddes 1735 i Bjärka socken som son till en arrendebonde på ett adelsgods. Clas var begåvad och sändes därför till Skara katedralskola där kristendom, latin och botanik stod på schemat. Det var en tid av en vetenskaplig hausse om man nu kan säga så, med män som Carl von Linné, Emanuel Swedenborg och Anders Celsius.

Redan under skolåren började den unge Clas intressera sig för platåberget Kinnekulle som han genom hela livet skulle vara trogen i sina hyllningar och egna naturalforskning. Det blev två terminer i Uppsala där han bl.a. följde på Linnés botaniska exkursioner. Tyvärr räckte inte ekonomin till mer än detta studieår.

Som så många andra i hans situation fick han lösa sin försörjning med den utbildning han fått i Skara och Uppsala. Det blev ett år som informator på ett adligt gods. Genom sina goda kontakter lyckas han sedan komma vidare i präsbanan, först som komminister i Svenstorp nära Kinnekulle och i slutet av sitt liv som kyrkoherde i ett pastorat vid Vätterstranden.

Genom hela livet var Bjerkander en extremt hårt arbetande person. Parallellt med sin prästgärning kombinerade han lantbruket och en mängd av forskningsprojekt, främst inom botaniken och insektsforskningen. Där han satt avtryck i historien är främst kartläggningen av skadeinsekternas härjningar på grödan.

För den natur och historieintresserade läsaren är denna bok en guldgruva man får en inblick i hur livet under frihetstidens och den gustavianska tiden kunde te sig ute i periferin.

Som jag skrev inledningsvis så bävade jag inför läsningen. Men jag kan säga att boken är synnerligen lättläst och oerhört intressant, fast kräver väl att man har visst intresse för dessa frågor för att som jag se läsningen som ren njutning.

Den är även rikt illustrerad med teckningar och handskrifter. Lyckas till och med utläsa dåtidens skrivstil i dessa illustrationer även om språkformen är något högtravande.

Tack Kerstin för denna bok.

 

Over and out

 

Mr T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar