lördag 2 april 2016
Göran Hägg - Välfärdsåren SVENSK HISTORIA 1945-1986
Bokens baksidestext avslutas på följande sätt "...Alla borde läsa den för att förstå vår egen tid. Och för varje fyrtiotalist är den helt oundgänglig: Här har du ditt liv!".
Det har för mig även som sen femtiotalist varit en roande läsning. Nån har skrivit att det är en nostalgisk samtidsresa och visst är det så, men allt var inte bättre förr. Finns en del normer som rådde i samhället förut som vi ska vara glada att dom förändrats samtidigt finns det annat som blivit mindre bra med tiden. Den samhälleliga solidaritet som rådde och som var accepterad i breda samhällslager har vittrat sönder. Denna långsamma glidning till ett mer individualiskt samhälle skildrar Hägg på sitt personliga sätt.
Hägg försöker på bokens 454 sidor täcka nästan allt, vilket i sig är näst intill ogörligt. Starkast intryck gör nog beskrivningen av skolans utveckling, detta är ju liksom författarens hemmaplan. Det sparas inte på krutet i kritiken av hur skolväsendet i Sverige utvecklats till en pedagogisk experimentverkstad framförallt från 60-talet och framåt.
Detta är ju Häggs historia, förutom nostalgin så blir det även lite av en dystopi eftersom utopin som hägrade under rekordåren kring 70-talet raserade.
Hägg skriver avslutningsvis i kapitlet Slutet, "Ingenting gör i dag Sverige unikt. Utom just detta att den utopin funnits här", "...den svenska välfärdens utopi ses som ett tänkvärt exempel - det hittills mes mest tänkvärda - både dess uppenbart framgångsrika sidor och de missgrepp som ändå gjordes".
Ovanstående tycker jag sammanfattar mycket av vad boken handlar om. Det är en lärorik och underhållande genomlysning av utopins positiva och negativa sidor kompletterade med inblickar i Häggs eget privata liv under perioden och intressanta skeenden i samhället som helhet.
I sin bildningsiver tar Hägg också upp olika författare som hade sin storhetstid under perioden. Bara det har för mig personligen renderat ett antal titlar till "Detta borde jag läsa listan".
Over and out
Mr T
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar