torsdag 31 december 2015

Stefan Zweig - Världen av igår


För mig har Stefan Zweig varit okänd, beställde boken i pocketformat eftersom titeln ”Världen av igår” gjorde mig nyfiken. Efter att igår kväll ha läst ut boken så kan jag bara hålla med Bodil Malmstens utrop på baksidan av pocketutgåvan från 2015, ”Äntligen!”.

Bokförlaget Ersatz förtjänar verkligen en eloge som gett ut detta mästerverk översatt av Hugo Hultenberg 1945 och reviderat av Anna Bengtsson inför denna utgåva. Zweig levererar en historielektion på en nivå och med ett djup som många historieböcker inte kan uppnå.

För mig personligen får jag del av ytterligare ett antal intressanta vinklingar på vår nutidshistoria. Passar även som hand i handske med två böcker jag läst tidigare. Erik Larson "I odjurets trädgård" som jag läste i maj detta år, skildringen av en ambassadörs upplevelser i Berlin under mellankrigstiden. Edmund de Waal "Haren med bärnstensögon" som just tar sin utgångspunkt i Österrike och Wien, en mer ingående skildring i hur Hitlertyskland radikalt förändrade en judisk släkts tillvaro i huvudstaden.

Det som skrämmer mig är att jag vid läsningen alltmer känner hur historien upprepar sig. Vare sig befolkningen eller världens ledare verkar lära sig. Främlingsrädslan breder ut sig. Gränserna stängs. Zweig citerar rätt långt fram i boken en icke namngiven ryss, ”Förr hade människan bara en kropp och en själ. Numera behöver hon också ett pass annars blir hon inte behandlad som en människa”.  Även om han tagit citatet så skildrar han i boken de egna erfarenheterna från perioden före 1914 då man utan pass eller andra handlingar kunde resa fritt i Europa och världen. Den förändring han senare upplevde efter Hitlers annektering av Österrike och invasionen av Polen, 1 september 1939. Zweig var efter annekteringen statslös och det fria resandet krävde nu en omfattande administration.

Under läsningen kan det vara bra att ha i åminnelse att boken kom ut 1941 och även om Zweig såg och kände till stora delar av Nazitysklands barbari gentemot den judiska befolkningen så skulle han aldrig få kunskap om detta barbaris mörkaste sida, förintelsen. Ett år senare 1942 tar han 60 år gammal tillsammans med sin hustru sitt liv. Han klargör i ett avskedsbrev att han är utmattad efter åren på flykt, han är en hemlös som inte orkar börja om på nytt.

Jag vill betona att bokens kvalitet inte består av skildringen av denna förödande period i världshistorien. Det är snarare den fördjupade insikt han ger i borgerligheten och de intellektuellas liv i Wien. Inledningsvis fram till 1914 då det var någon form av Status Quo samhälle, ingenting förändrades, det var trygghetens samhälle där allting hade sin gilla gång och framförallt fick inte gå för fort. Framtiden var utstakad. Inte förrän framemot 50-årsålderna var man värdig någon högre befattning. Det var den Habsburgska monarkin som satte sin prägel på samhället. Stefan Zweig som tillhörde de judiska familjerna var begränsad till att bli en del av familjeföretaget eller bli en intellektuell. Eftersom Zweig inte var äldste sonen blev karriärvägen det senare.

Stefan Zweig tillhörde dock den nya generationens intellektuella som ville bryta den enformiga tryggheten. Det nya seklet var en tid av omdaning. Wien var i många stycken ett centrum för modernismen. Såväl konst, litteratur och musik förändrades, det var en revolution inom området. Zweig var en del av detta kanske främst som deltagare och vän med många av tidens storheter inom de olika kulturområdena. Det var en kosmopolitisk period så kontakterna sträckte sig över hela den gamla världen. Jag väljer att inte räkna upp de personer som Zweig på något sätt interagerar med, men de är många och han ger genom sin skildring en fördjupad inblick i dåtidens kulturliv. Det var en tid då man utan pass eller andra handlingar kunde resa fritt i Europa men även till såväl Amerika som Indien. Det är många möten som skildras på ett levande sätt i boken.

Efter krigsutbrottet 1914 avslutas den glädjefyllda perioden. Han skildrar glädjen och entusiasmen hos befolkningen och även soldaterna som med förtröstan gick ut i kriget. Ungdomar uppväxta under trygghetens tid som gick ut i kriget som bara skapade död och förstörelse. Kriget blev inledningen på en period av svält och desperation som blev alltmer akut med tiden och pågick även under flera år efter fredsslutet. 

Optimismen återvände dock, Österrike och de Europeiska länderna återhämtade sig efter kriget och en period av hämningslös inflation. Zweig blev under mellankrigstiden en av Europas mest sålda och lästa författare sannolikt var han nog en av dåtidens mest översatta.

Framförallt åren 1924 till 1933 var en period då man började tro på den eviga freden. Zweig skildrar insiktsfullt dessa år samtidigt som han anar vissa underströmningar. Han ser hur Wilsons plan efter fredsslutet 1918 inte blir verklighet och bildar grogrunden för den världsbrand som så i grunden skulle förändra vår världshistoria.

Världen av igår ger en fördjupad insikt i hur de två världskrigen påverkat vår historia och hur det senare även i vissa stycken utplånat en hel kultur.

Jag skulle vilja avsluta med att säga att detta borde vara en obligatorisk läsning för alla och envar.



Over and out

 

Mr T


PS! Trevligt att regissören Wes Anderson inspirerats av Stefan Zweigs berättelser. Resultatet blev den underbara filmen "The Grand Budapest Hotel", en komedi med allvarliga undertoner.
                                          DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar