I denna bok har Lasse Berg valt ett litet annat fokus det är nutiden eller skall vi säga den period som Lasse upplevt från barnaåren till dags dato. Samtidigt som han hela tiden kommer med små referenser till vår evolutionera bakgrund vilket jag känner igen från de två tidigare böckerna.
Kvaliteten med denna bok är att han dels beskriver sina egna upplevelser från barndom till vuxen men även djupdyker i små korta skildringar från platser och människor han mött genom åren. Vid återkomsten till vissa platser i nutid så märks det att människan fått det bättre samtidigt som den stress och vanmakt som vi känner igen från vårt samhälle även återfinns i Indiska byar. Globaliseringen har inneburit att dagens föräldrar också här upplever den materialistiska stressen, som Lasse beskriver kanske framförallt genom barnens krav. Det finns en annan medvetenhet. Märkeshysterin har nått även denna del av världen.
Lasse funderar mycket kring varför det blivit så stor skillnad mellan utvecklingen i Asien och Afrika. På 60- och 70-talet var stora delar av Asien utdömt till evig fattigdom, den explosiva befolkningsutvecklingen mm skulle leda till katastrof. Men så har det inte blivit. Förvisso lever delar av befolkningen fortfarande i stor fattigdom, men procentuellt sätt har den stora massan fått det bättre.
Varför ser vi inte motsvarande utveckling i Afrika? Visst det finns några länder på denna kontinent som upplever en positiv utveckling. Men som helhet ser vi ännu inte att det går samma väg som i Asien. Lasse kanske inte har alla svaren, men det finns en sanning i att statens roll har skiljt sig åt mellan de Asiatiska länderna och Afrika. Sedan var det ju så att när kolonialmakterna lämnade Afrika så tog man med sig all administration, lokalbefolkningen hade inte fått möjlighet till delaktighet i beslutsfattandet som i exempelvis Indien. Man fick helt enkelt börja om från ruta noll i Afrika.
Det finns det säkert en mängd andra faktorer att beakta avseende Afrika. Hur biståndspolitiken bedrivits i dessa länder, gränsdragningar som inte tagit hänsyn till befolkningsgruppers stamtillhörighet mm. Jag försöker dock tänka lite i Lasse banor, människan är en överlevare och extremt anpassningsbar, så hur världen ser ut om 20-50 år det vet vi inte. Förhoppningsvis bättre.
Personligen har jag haft störst nöje av de två föregående böckerna, ser denna mer som ett bra komplement till dessa. Den innehåller en hel del referenser till Lasses tidigare böcker men även andra intressanta lästips i de avslutande noterna.
Uppskattar att avslutningen just handlar om hur man skall uppnå drömmen om det goda livet. 20 konkreta råd om hur vi bäst skall leva. Som med så många andra goda råd så inser man att den personliga tillvaron och även världen skulle bli bättre om alla följde dessa. Verkligheten är en annan, men råden är väl värda att reflektera kring och kanske även i någon mån försöka följa.
Ett råd som jag speciellt gillar är "Var inte chef, ha ingen chef". Lätt att säga svårt att realisera, men så levde San-folket ursprungligen och dom hade en bra tillvaro.
Om jag har tolkat det rätt så är det faktiskt lite grann sån Lasse Berg har levt, han har haft turen eller kanske förmågan att forma sin egen verklighet och vardag.
Over and out
Mr T
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar