fredag 17 april 2015

E.M. Forster - Maurice

Intressant att läsa en bok som skrevs för bra precis 100 år sedan eller närmare bestämt redan 1913. E.M. Forster censurerade sig själv genom att inte tillåta att den publicerades förrän efter hans död. Motivet var att i dåtidens England var homosexualitet straffbart och Forster hade sannolikt rättegången mot Oscar Wilde i minnet. Det ansågs under denna period som en brottslig handling att skriva denna form av litteratur.

Dröjde därför ända till 1971 innan boken publicerades , den svenska översättningen som gjorts av Maria Ekman kom ut 2006.
Romanens huvudperson är Maurice som vi får följa från barndomen och en bit upp i 20-årsåldern. Efter studierna i den lokala skolan fortsätter han till Cambridge där han börjar upptäcka och inse att han attraheras av män. Maurice träffar där Clive som har en högre social bakgrund och ställning. De inleder en kärlekshistoria med vissa komplikationer. Clive bestämmer sig med tiden för att han skall satsa på ett liv med en kvinna.


Maurice gräver efter detta besked från Clive ner sig i arbetet och försöker förtränga sina inre lustar. Han prövar även vid ett antal tillfällen på hypnos för att bli botad och kunna börja ett liv som en vanlig man. Ingenting av detta fungerar och när han träffar skogvaktaren Rice i samband med ett formellt vänskapsbesök hos Clive med familj på deras gods, tar romanen en ny vändning.
Här handlar det om en mer fysisk attraktion i motsats till den mer intellektuella som rådde mellan Clive och Maurice. Här möter Maurice en person ur arbetarklassen vilket även det strider mot konventionerna. Det är den stora passionen för såväl Maurice och Rice. Han beslutar sig för att bejaka sin identitet hur det än må sluta. Vad som sedan händer och hur det går får vi aldrig veta. Men E.M. Forster ville nog karakterisera det som ett lyckligt slut och bestämmandet av hur han vill leva framledes får ses som en framgång.


Även om boken skildrar livet i början på förra seklet så är den fortfarande aktuell eftersom homosexualitet fortfarande väcker negativa känslor hos vissa i vårt samhälle.


Språket i boken är fyllt av fina formuleringar där berättelsen växer fram långsamt via Maurice tankar. Visst märks det i ordvalen att boken är skriven i en annan tid. Det sexuella skildras aldrig i klartext utan man får använda sin egen fantasi och ana sig till detta.


Manuskriptet fick ligga till sig i dryga 50 år innan Forster gjorde vissa smärre korrigeringar och lade till ett efterord. Trots att den då hade kunnat ges ut valde han återigen lägga den på hyllan eftersom han då ansåg den föråldrad. Tyvärr måste jag väl säga att den fortfarande har sin aktualitet och inte kan ses som förlegad. Väl värd att läsa om inte annat som ett tidsdokument om en svår tid för den som kände att de inte kunde leva enligt samhällsnormen.

Over and out

Mr T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar