fredag 18 april 2014

Peter Fröberg Idling – Sång till den storm som skall komma


 
Peter Fröberg Idling har tidigare skrivit en reportagebok om Pol Pot, känner efter läsningen av denna roman att jag får lägga den på min ”borde läsa lista”. Peter har i Sång till den storm som skall komma ägnat sig åt att skildra en tidig period i Pol Pots liv strax efter att han återvänt från studierna i Paris.

Året är 1955 och handlingen utspelar sig veckorna före och efter det första fria valet. Fransmännen har släppt greppet om Kambodja som varit lite av en kronjuvel i Sydostasien. Detta är ingen roman som skildrar några exakta skeenden utan ren fiction. Styrkan ligger i hur han lyckas skildra de tre huvudpersonerna, deras tankar och hur de rör sig i det postkoloniala Kambodja. Under läsningen kan man känna stadens brus och lukter, maktspelet och känslan av att något kommer att hända även om det dröjde ytterligare 20 år innan folkmorden.

Romanen är uppdelad i tre delar med ett kort postludium där man får reda på vad som hände sedan med huvudpersonerna. Inledningen skildrar Sar som är den unge Pol Pot. Han är sekreterare åt demokraten Vannsak vilken är prins Sihanouks största motståndare i valet. Sar arbetar parallellt som lärare i litteratur, hjälper Vannsak med politiska tal mm samtidigt som han i hemlighet samverkar med kommunisterna. Mitt i allt detta finns hans Somaly som han varit förlovad med redan innan han reste till Paris för studierna. Det är hon som bestämmer tid för deras möten, vilket inte blivit många sedan han återkommit, man anar att hon kanske vill något annat.

I andra delen skildras motståndaren Sary, minister hos Sihanouk. Här får man delvis svar på Somalys tilltagande avoghet gentemot Sar. Man börjar ana det maktspel som bedrivs för att inte förlora valet. Kanske kan man här svagt ana sången till den storm som skall komma.

Slutligen skildras även Somaly som anammat den moderna kulturen och vill nog egentligen flytta till Paris, på något sätt världens medelpunkt för henne. Hon har tidigare blivit vald till Miss Cambodge. Ägnar i huvudsak dagarna åt cafeliv där hon träffar sina kambodjanska väninnor och hänger sig åt skvaller och flirta med männen.

Alla dessa tre delar är mycket skickligt skrivna och väcker liksom kroppens sinnen. Delen om Sar är skriven i du-form som känns lite ovant, men som jag tycker på nått sätt passar om man betänker vad det blev av honom senare.

I det korta postludiet får man reda på vad som hände med huvudpersonerna. Sar eller Pol Pots historiska genmäle är ju känt, men man kan undra vad som hänt om demokraterna segrat i första fria valet i september 1955. Det är som sagt en rent fiktiv roman men ger ändå en stor känsla av verklig närvaro i en omvälvande tid. Väcker i alla fall min lust att läsa fler skildringar från denna del av världen både historiska och i romanform.

Over and out

Mr T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar