ANDRA VÄRLDSKRIGET I AFRIKA, ASIEN OCEANIEN OCH LATINAMERIKA
Andra världskriget är väl ett av dom mest omskrivna skedena i vår historia. Jag har naturligtvis läst en del skildringar genom åren, men om jag tar mig an någon skildring söker jag mig nog till de mer udda och perifera. David Lagercrantz bok "Syndafall i Wilmslow" om kodknäckaren Alan Turing är ett sådant exempel på en liten annan typ av krigshistoria som jag uppskattar.
Folke Schimanskis försök till en skildring av Andra världskriget ur ett tredje världen perspektiv väckte därför mitt intresse. Schimanski har fokuserat på Afrika, Asien, Oceanien och Latinamerika vilket gett mig en liten annan syn på detta krig. Precis som han skriver var det ett världskrig, men i de flesta skildringar handlar det bara om Europa och till viss del om USA:s krig mot Japan i Stilla havet.
Boken inleds med skildringen av kriget i Abessinien som började 1935 genom Italiens angrepp mot landet, att detta krig har ägt rum känner vi ju till men här får man en intressant fördjupning.
Jag har läst boken i lugn takt ett kapitel per kväll och det är nog en bra metod, eftersom det är en berättelse fylld av våld och förtryck. Det krävs en del för att inte lägga ifrån sig boken. I vissa stycken så ter sig ju dagens IS-krigare i Mellanöstern som rena skolpojkar när man läser om krigets offer. Framförallt de Japanska styrkornas härjningar i Kina och Sydostasien liknar inget annat jag läst. Har i och för sig läst Mo Yan "De röda fälten" så känner igen mig, men här kom det hela liksom svart på vitt i något som man skulle kunna likna skolboksformat.
Tänker inte här ägna mig åt att återupprepa bestialiteterna och med Schimanskis sifferexcersis repetera antalet offer.
Det som är mer intressant och vilket även löper som en röd tråd genom hela boken är andan av rasism som rådde under denna period. Det var inte bara Hitlertyskland som stod för detta utan även USA, England och Frankrike. Stor andel av soldaterna från kolonierna deltog i kriget mot Axelmakterna, men de hade sämst utrustning och ersättning. Hanterades egentligen bara som kanonmat.
I de vanligast förekommande krigsskildringarna så brukar det handla om kriget mellan ont och gott. Schimanski visar tydligt på att i den tidsanda som rådde fanns rasism i någon form på båda sidorna. Något som även levde kvar långt senare i USA, dröjde långt in i modern tid tills färgade accepterades fullt ut i deras försvarsmakt.
Detta är en viktig bok att läsa för att få ett lite bredare perspektiv på vår nutidshistoria och även en förståelse kring de efterverkningar vi kan se i form av moderna konflikter i de delar av världen som boken avhandlar.
Det är en lättläst bok, men med mycket magstarka skildringar som etsar sig kvar i minnet. Lämnar inte läsaren oberörd.
Over and out
Mr T